SZERVEZETFEJLESZTÉS
AZ ÁLLANDÓSÁG KULCSA A RUGALMASSÁG
CHALLENGEMENT SZERVEZETFEJLESZTÉS
A VÁLTOZTATÁS ALTERNATÍVÁJA
Albert Einstein az életet a biciklizéshez hasonlította és azt mondta, hogy ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod. Egy vállalat életének is kulcsa a változás illetve a változáshoz való alkalmazkodás képessége.
A feladat azonban némiképp összetettebb, hiszen egy szervezetet egyének sokasága alkotja, ahol párhuzamosan törekszik az egyén, a csoport és a szervezet is saját céljainak elérésére. Abban az esetben, ha ezek a célok nem azonos irányba mutatnak, a szervezet működésében akadályok alakulnak ki és az optimális működés nehézségekbe ütközik.
Sok esetben ilyenkor a feszültségek feloldása, a kialakult helyzet kezelése és megoldása a bizalom hiánya miatt a belső munkaerő által ellehetetlenül. Annak érdekében, hogy a szervezet működése hosszútávon biztosítható legyen az ilyen helyzetek megoldása még a piaci fejlődésnél is fontosabb feladattá válik.
Egy külső szakértő bevonásával a megfelelő szervezeti változások illetve a változáshoz szükséges beavatkozások tervezhetővé válnak. Már önmagában ez a lépés hatalmas segítséget nyújthat egy vállalat vezetője számára, hiszen a célok meghatározása világosabbá és mérhetőbbé válik.
Annak érdekében, hogy a szervezetfejlesztési folyamat sikeres tudjon lenni elengedhetetlenül szükséges, hogy a vállalat vezetése elkötelezze magát a változás mellett, amely adott esetben saját vezetői működésének módosítását is jelentheti.
A külső szakértő bevonása a kapcsolatfelvétellel és a szerződéskötéssel kezdődik, melynek feltétele, hogy a fejlődés irányára, a fejlődési célra vonatkozóan a szervezetnek legyenek elképzelései.
A szerződéskötést követően egy komplex feltáró folyamat veszi kezdetét, amely a célkitűzéstől függően erőforrás- vagy folyamatfókuszú lehet. A vizsgálat fókusztól függetlenül arra irányul, hogy a jelenlegi helyzet kialakulásához vezető okok a lehető legrészletesebb módon feltárásra kerüljenek azzal a céllal, hogy a fejlesztési terv lehetséges elemei beazonosításra kerüljenek. A folyamat jellemzően adatgyűjtésből, interjúkból, kérdőívek által végzett felmérésekből illetve a szervezeti folyamatok megfigyeléséből áll.
Amennyiben a feltáró folyamat sikeresen lezárul, összeállításra kerül a fejlesztési terv, amely a szervezet és a szakember szoros együttműködése során kerül véglegesítésre.
Fontos kiemelni, hogy a szervezet működésében felmerült akadályt nem a szakember hárítja el, ő abban nyújt segítséget, hogy a szervezet fejlesztését olyan irányba terelje, hogy a probléma megoldására a szervezet maga legyen képes. Ezért is fontos a szervezet elköteleződése a változás mellett, hiszen a fejlesztési terv megvalósítása a szervezet feladata. A szakember a probléma diagnosztikai vizsgálatának részletességéért, a feltáró munka körültekintő és szakszerű végrehajtásáért és a csoportdinamika fejlesztéséért felelős.
A folyamat végül a tanulás és alkalmazás majd a lezárás és értékelés lépéseken való végighaladást követően zárul.
Amennyiben a szervezet, amelyért felelős vagy, változás előtt áll, de a változásnak akadályai vannak, esetlegesen a változás kezelésében szakmai segítséget nyújthatok, akkor javaslom, hogy egy kötelezettségmentes találkozás keretein belül vizsgáljuk meg a lehetséges együttműködés feltételeit.
A találkozásra vonatkozó időpont egyeztetéshez a Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségek bármelyikén állok rendelkezésre.
Jelentkezz most!