SPORT
ÉRD EL A CSÚCSOT ÉS MARADJ IS OTT
CHALLENGEMENT SPORT
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KULCSA
Wayne Gretzky, kanadai profi jégkorongozó egyszer azt mondta, hogy „Ne oda korcsolyázz, ahol a korong van, hanem oda, ahova majd érkezik”. Egy profi és egy amatőr sportoló hozzáállása ebből a szempontból nem különbözik, ha tudatos felkészülésről és a célok eléréséről van szó.
A sportolás a test összes szervrendszerét aktiválja és befolyásolja, ebből következik, hogy a sportolás hatása más és más egy egészséges vagy egy beteg szervezetben, egy edzésben lévő vagy egy kevésbé jó kondícióval rendelkező szervezetben, egy fiatal vagy egy idős szervezetben illetve más egy túlterhelt vagy egy regenerálódott szervezetben. Ennek következménye, hogy bár a napi testmozgás alapvetően egészségmegőrző és fejlesztő hatású, a sport hatása lehet jelentéktelen és káros is.
Egy vállalkozás indításának, egy projekt megvalósulásának kulcstényezője az időzítés. Nincs ez másképpen a sport esetében sem. Hiszen ez is egy vállalkozás, melynek sikeressége esetén a szervezetünk nyereséget könyvel el. Egy rossz időzítés azonban hetek, hónapok, akár évek munkáját rombolhatja le, melynek hatására a szervezetünk veszteséget szenved el.
Legyen szó ezért akár amatőr, akár profi sportolóról, akár edzőről vagy akár egy csapatról elengedhetetlenül fontos, hogy az edzés bizonyos szakaszaiban az időzítés megfelelő legyen. Mind az egyéni, mind pedig a csapatsportban a fejlődés kulcsa a fenntarthatóság. Ahogyan egy hegymászónak is szüksége van akklimatizációra egy magasabb hegycsúcs eléréséhez vezető úton, úgy van szükség a szervezet erőforrásainak fejlesztésében a fokozatosságra.
A sportban mindig is a teljesítmény maximalizálására törekedtek. Függetlenül attól, hogy a maximumot időben, távolságban vagy sebességben mérik, a maximum elérése a szervezet erőforrásainak átcsoportosítását igényli. A maximumot két féle forrásból, külső vagy belső forrásból lehet elérni. A csak külső forrásból való maximumelérés fenntarthatóságnak egészségkárosító hatása van, míg a belső erőforrásokra való építkezés és fejlesztés tartósan fenntartható eredményekhez vezet.
Sport támogató szolgáltatásaim éppen ezért a szervezet belső erőforrásainak fiziológiai mérésekkel biztosított optimalizálásra és coaching alapú eszközökkel történő fejlesztésére irányulnak. A célom emiatt nem is lehet más, mint hogy akik hozzám fordulnak, a kitűzött céljaikat elérhessék.
Az alkalmazott módszertan mind egyéni, mind pedig csapatsportok támogatására alkalmas, hiszen a fiziológiai mérések biztosítják az egyéni fejlődést, míg a coaching eszközök használatával lehetőség nyílik mind az egyén, mind pedig a csapat fejlesztésére.
A fiziológiai mérés a jelenleg elérhető legpontosabb, Firstbeat Technologies által fejlesztett algoritmus segítségével működő testszenzor viselése segítségével történik. A szívfrekvencia-varianca és légzésszám alapú testszenzoros mérés több napon keresztül folyamatosan történik és célja a szervezetet érő terhelések és az azokból való regeneráció kimutatása és egyáltalán a fizikai szervezet alkalmazkodó képességének vizsgálata.
Fontos tény, hogy a sportoló is ember, ezért van egy sporton kívüli élete is, amelynek legalább akkora hatása van az elért eredményekre, mint magának az edzésmunkának. Ezért a testszenzoros méréseken keresztül lehetőség nyílik arra, hogy az edzés-magánélet kapcsolata megjeleníthető formában rendelkezésre álljon és az esetleges sérülések megelőzhetővé, az esetleges megbetegedések elkerülhetővé váljanak.
Kezd el a fenntartható fejlődés alapját megteremteni most! Mindegy, hogy milyen edzettségi állapotban vagy, a fejlődésre mindig van lehetőség. Jelentkezz most és egyeztessünk egy időpontot, amikor közösen át tudjuk beszélni a hogyant!
Jelentkezz most!