COACHING
EGY DÖNTÉSRE A MEGOLDÁSTÓL
CHALLENGEMENT COACHING
ÉRD EL A CÉLOD EGY ÚJ NÉZŐPONT SEGÍTSÉGÉVEL
A coaching egy kérdezéstechnikán alapuló fejlődést támogató módszer, amely a sportból indult el a ’70-es ’80-as években Amerikából és azt gondolom, hogy a mai napig a sportban alkalmazzák. A változás csupán annyi, hogy a sport fogalma kiterjedt más életterületekre is.
Hogy miért gondolom így? A válasz nagyon egyszerű. Amiért Tim Gallway, a coaching szülőatyja is így gondolta mikor megteremtette a coaching alapjait. Az élet és így a világ egyéni és csapatsportokból, hobbi, amatőr és profi sportolókból áll. Minden nap a pályán vagyunk és vagy edzünk, vagy versenyzünk.
Fiziológiai bizonyítékunk van arra, hogy fizikai és mentális terhelés a szervezetre ugyanolyan hatással van. Ahogyan arra is, hogy az edzés és az önfejlesztés kedvező hatással van az életminőségünkre.
A coaching minden élethelyzetben támogatni tud a fejlődésedben, de fontos kiemelni, hogy nem tanácsadás. Nem tanácsadás, mert a coach nem orvos, aki a panaszaidra felír egy orvosságot, amit kiválthatsz. A coach kérdésekkel vezet rá arra az útra, ami számodra a legkedvezőbb. És hogy ki dönti el, hogy számodra melyik a legkedvezőbb út? Nos, ezt is te.
Felteheted nyugodtan a kérdést, hogy mi szükséged van akkor a coachra, hiszen, ha nem mondja meg, hogy mit tegyél, akkor egyedül is meg tudod oldani. Ez sokszor sikerül is. De legtöbben eljutnak azért egy olyan pontig, ahol elakadnak, és nem tudnak továbblépni. Ilyenkor a legkisebb ellenállás elve alapján a családtagokhoz, barátokhoz, ismerősökhöz fordulnak. Van, akinek ez megoldást jelent, de van, aki továbbra is ott tart, esetleg még rosszabbul érzi magát, mint korábban. Illetve vannak olyan problémák, amikről inkább nem beszélnek senkivel, legfőképpen nem olyannal, akit jól ismernek. Ez az a pont, ahol egy szakember, aki a problémáinktól és a helyzetünktől független, egy olyan tükröt tud mutatni , amelyben meglátjuk magunkat a problémáinkkal együtt egy vagy több új nézőpontból.
Én a folyamatért vállalok felelősséget, te pedig az eredményért vagy felelős.
Minden coaching folyamat egy olyan találkozással kezdődik, ahol lehetőséged van röviden beszélni magadról és elmondani, hogy meglátásod szerint milyen probléma kapcsán van szükséged a segítségre. Én szintén beszélek röviden magamról, a folyamatról,az alapszabályokról, rendszerességről és feltételekről. Tekintettel arra, hogy a coaching alapja a bizalom, a találkozás végére mindkét félben megszületik a döntés a közös munkával kapcsolatban. A folyamat ezen okból kifolyólag idáig díjmentes.
Egy ülés jellemzően egy óra hosszúságú, míg egy coaching folyamat 4-6-8 alkalomból áll, de a probléma jellegéből adódóan ez akár hosszabb is lehet.
Miben más a coaching nálam? Az általános válasz erre az, hogy valamennyien egyéniségek vagyunk, így valamennyi coach az, aki hivatásaként tekint a coachingra. A konkrétabb válasz pedig a következő, hogy ha bizalmat szavazol nekem, akkor akár lehetőséged van arra, hogy egy olyan fiziológiai vizsgálattal határozzuk meg a fejlődésed javasolt kiinduló pontját, amelyből ténylegesen egy olyan irányba tudsz elindulni, amely számodra a legkedvezőbb. De ez csak egy azok közül az alternatívák közül, amellyel a fejlődésed valamennyi lépcsőfoka emlékezetessé válhat a közös munka során.
Amennyiben felkészültél életed egyik legmeghatározóbb kihívására, vagy kíváncsi vagy, hogy mire vagy igazán képes, akkor jelentkezz és egyeztessünk egy időpontot a találkozásra.
Jelentkezz most!

Ez a videó röviden összefoglalja, hogy mit várhatsz a folyamattól és miért érdemes belevágnod: