Határidő – Időhatár

Határidők között éljük a napjainkat, ha foglalkozunk velük, ha nem. Befizetési határidők, jelentkezési határidők, leadási határidők, találkozók, kezdési időpontok, évfordulók, születésnapok, névnapok, leárazások, szezonok, last minute-ek és még sorolhatnám a számtalan határidőt, amelyek körbevesznek minket minden pillanatban.

Azt olvastam egyszer, hogy kétféle ember létezik: az egyik, akinek mindig van dolga és a másik, aki mindig ráér. Egyszerűen hangzik mindez, de a mindig és a soha szavak engem általában óvatosságra intenek. Az általánosításban mindig pont annyi túlzás van elrejtve, ami elegendő ahhoz, hogy az egész állítás hiteltelenné váljon.

Határidő2

“Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” (Bethlen Gábor)

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen lenne vagy egyáltalán létezhetne-e a világunk határidők nélkül?

Határidő mindig is volt és mindig is lesz. Nem nehéz végiggondolni, hogy már az ősembernek is komoly határidői voltak, melyek jellemzően a létezéshez (élelemszerzéshez, biztonsághoz) kapcsolódtak. De maga a létezés is megkérdőjelezhetetlenül csak határidők között értelmezhető, amennyiben létezés alatt szigorúan a fizikai test létezését értjük.

A határidővel kapcsolatban számtalan kérdést feltehetünk magunknak, de talán a legfontosabb mind közül, hogy a határidők csupán részei az életünknek vagy azok adnak értelmet az életünknek?

    Vannak szabálykövető típusú emberek, akik rendszerezetten élik az életüket. Számukra a határidő általánosságban a biztonságot nyújtja, a megoldást a káoszra.

 

    Vannak az aggódó típusú emberek, akik egyik félelmüktől a másikig aggódják magukat. Számukra a határidő csak egy a sok közül, amely rettegésben tartja őket. Furcsán hangzik, de nekik is egy biztos kapaszkodót nyújthat a határidő, amely sosem volt még olyan közel, mint most.

 

    Vannak az irányító emberek. Az ő életüknek mások határidejének meghatározása ad értelmet. Meg fogsz lepődni, de számukra is biztonságot nyújt, hogy olyan fontosak, hogy mások életét irányíthatják.

 

    No és persze vannak az alkalmazkodók, akik számára a határidő egy lehetséges kapcsolódási pont másokkal.

 

    A sort azt gondolom, hogy több tipikus csoporttal bővíthetnénk még, de egy markáns csoportot azért még érdemes megemlítenünk. Ők pedig a halogatók. Ebbe a kategóriába mindannyian beletartozunk és a jelen körülmények között nagyon úgy néz ki, hogy elkerülhetetlen, hogy bizonyos határidők tekintetében a halogató típusba kerüljünk.

 

“Növeli, ki elfedi a bajt.” (Illyés Gyula)

A határidővel való kapcsolatunk nagyon sokat elárul a személyiségünkről is. Sokat mondó információ lehet, hogy a külső vagy a belső határidők fontosabbak. Ahol külső határidő alatt a környezet által meghatározott határidőket értem, míg belső alatt a saját magunk számára kijelölt határidőket. Komoly önismereti munkára van szükség abban az esetben, ha minden határidőt a környezetünk szab meg, hiszen ekkor marionett bábként éljük az életünket, amelyben valaki más rendelkezik az időnkkel. Azzal az idővel, amely a nap végén az életünk alkotóeleme. Vagyis nagyon leegyszerűsítve mások élik az életünket. De az önismeret fejlesztésére szorulhat az az egyén is, aki annyira azonosul a környezetével, hogy a környezet által szabott határidőt teljesen a saját, belső határidejének tekinti. A fejlesztési munka segíthet abban, hogy az egyén identitása megmaradjon és el tudja különíteni a külső és a belső határidőket, majd ezeket rangsorolni is képes legyen.

Egy proaktív ember a külső és belső határidő tekintetében az összhangra és a tudatosságra törekszik. A tudatosság alatt az egy fontos fejlődési szakasz, amikor felismerjük, hogy a külső és belső határidő kapcsolata, adott helyzetben meghatározott prioritása mit jelent számunkra illetve, hogy a döntésünknek mi lesz a következménye, ára.

“Ha a kalapács az egyetlen szerszámod, mindent szögnek nézel.” (Abraham Maslow)

Még egy fontos kérdés foglalkoztatja a legtöbb embert, ha a határidő szóba kerül, hogy mennyire fontos, mennyire motiváló?
Könnyű belátni, hogy azok a határidők, amelyek a létezésünkről szólnak valamiért sokkal motiválóbbak, mint azok, amelyek „csupán” valamilyen távoli szellemi cél elérését szolgálják.
Abraham Maslow, amerikai pszichológus kidolgozta az emberi szükségletek hierarchiájának modelljét, amely még a határidők fontosságában is egy jó kiindulópont lehet. A Maslow által megalkotott piramis alján ugyanis a fiziológiai és a biztonsági szükségleteink állnak. Ezen szükségletek kielégítésének veszélyét hordozó határidők minden bizonnyal elsőbbséget fognak élvezni bármely más határidővel szemben, egészséges gondolkodást feltételezve. Csak ezeket követik rendre a szociális szükségleteinkhez, az elismerés iránti igényeinkhez és az önmegvalósításhoz kapcsolódó határidők.

Maslow

Mindezek alapján nem nehéz meglátnunk azt az összefüggést, hogy miért halogatunk bizonyos határidőket és milyen akadályokba ütközhet egy-egy határidőnek való megfelelés.

“Bámulatos, hogy milyen sokáig tart bármit véghezvinni, amin nem dolgozik az ember.” (Rejtő Jenő)

A megoldás éppen olyan egyszerűnek tűnik, amennyire nehéz és fájdalmas lehet a megvalósítása. Vegyed sorra a határidőket az életedben! Nézd meg, hogy az egyes határidők teljesítése melyik szükségleti szintedet szolgálja, majd rendezd azokat e logika szerint sorba. Nézz rá a listára és figyeld meg, hogy melyik szinten mennyi határidővel rendelkezel! Feltehetően ahol a legtöbb határidőd található, ott kell legelőször beavatkoznod.
De a szomorú hír az, hogy egyrészt általában nem egy ilyen csomópont van, másrészt a határidők teljesítéséhez sokszor kevés, ha csupán fellistázzuk azokat. A tervezés és a nyomon követés fontos részei a határidőkkel való hatékony munkának. Ha a jelenlegi életünkben a határidő fogalma egybemosódik a stressz fogalmával, akkor a tervezést és a nyomon követést még komolyabban kell vennünk.

Lehet, hogy tartunk tőle, hogy elveszünk a részletekben, de egy határidő teljesítését a legtöbb esetben kisebb lépésekre kell bontanunk ahhoz, hogy a munkát ne csupán elkezdeni tudjuk, de be is tudjuk fejezni határidőre.

Még egy dolgot fontos tudatosítani a határidővel kapcsolatban. A határidő csupán egy időhatár, amely módosítható a legtöbb esetben. A módosítással kapcsolatban pedig az a legegyszerűbb, ha végiggondolod, hogy ha egy olyan határidővel kapcsolatban merülne fel a késedelem, amely neked fontos, akkor neked mi lenne elfogadható ok a határidő módosítására.

Légy realisztikus és képzeld el magad egy fogaskerékként, amely egy pontosan járó óra alapalkatrésze. Ahhoz, hogy jól működjön az óra, egyszerre kell a saját utadat is járnod és alkalmazkodnod.