Stephen Hawking, Usain Bolt és a futás

Tudod, hogy mi a közös Stephen Hawkingban és Usain Boltban? A futás. Nem, nem őrültem meg. Elsőre talán lehetetlennek tűnik ez az állítás, de remélem, hogy az írásom elolvasása után kétséged sem fog férni ahhoz, hogy igazam van.
Brit kutatók felmérése alapján a 16 évnél idősebb emberek 40%-a fut vagy kocog legalább heti egy alkalommal. Ezt a mondatot olvasva nekem két gondolat jut eszembe: benne vagyok az elit 40%-ban vagy nem vagyok egyedül a 60%-ban. A testmozgás fontosságával mindenki tisztában van, ennek ellenére a számok azt mutatják, hogy még mindig többségben vannak azok, akik semmit nem sportolnak.

Kevesen születtek futóként, hiszen mindannyiunknak meg kellett először tanulnunk járni. Ezt követően persze már valóban széles a repertoár, hogy ki mikor kezdett el futni, mikor fog elkezdeni futni vagy leéli-e az életét anélkül, hogy futott volna egy métert is. De azért az emberek legalább 99%-a nem autóban született és nőtt fel, vagyis egyik lábát a másik elé téve komoly vagy komolytalan (nézőpont kérdése) távolságokat tett meg, tesz meg vagy fog megtenni. Én futónak vallom magam, amely kijelentésemmel talán elvesztem a hitelességem azok előtt, akik nem futnak, hiszen mondhatják, hogy én nem értem meg az ő oldalukat. Bár mindent megteszek azért, hogy ez ne így legyen, természetesen elfogadom, ha másként látják.

Játék

Mindenesetre egy játékra hívnám meg azokat, akik velem maradtak ezek után is. Ha a véletlenre bíznánk, hogy ki fut és ki nem, akkor 50% esélye lenne mindkettőnek. Induljunk ki ebből az arányból és döntsük el egy érmével, hogy futó vagy, vagy sem. Akik nem futnak, most kapnak egy esélyt, akik pedig rendszeresen futnak, most biztosan valami mozdítható tárgyat emelnek a magasba. De hidd el, hogy megéri végigcsinálni. Legyen a fej, ha futó vagy és az írás, ha nem vagy futó. Nézzük mi az a 10 dolog, amit érdemes tudnod magadról, ha az érme szerint

Futó vagy

   1. mindegy, hogy egy előre meghatározott terv alapján vagy anélkül, de rendszeresen elindulsz

 

   2. egy cél érdekében teszed mindezt vagy csak azért mert szereted, esetleg azért teszed, mert addig sem csinálsz mást

 

   3. kitartóan teszed a dolgod

 

   4. sokat olvasol és érdeklődsz a téma iránt

 

   5. spontán vagy szervezett módon ismerkedsz olyanokkal, mint amilyen te vagy

 

   6. ha valamit elértél, nem elégszel meg annyival, magasabbra rakod a mércét

 

   7. függetlenül attól, hogy támogatsz, vagy lenézel másokat, haladsz az utadon, persze a végcél mindkettőnél más

 

   8. zenével vagy zene nélkül, terep- és időjárási viszonyoktól függetlenül újra és újra belevágsz

 

   9. egyedül vagy falkába verődve falakat törsz át

 

   10. bármibe kezdesz bele, ezzel végződik

 

Nem vagy futó

   1. reggel felkelsz és vagy egy meghatározott napirend szerint, vagy spontán elkezded a napodat

 

   2. vagy van egy bizonyos célja az életednek, vagy csak élvezed az életed, vagy az élet egy a sok tennivalód közül, amit le kell tudnod

 

   3. kitartóan kerülöd azt, amit nem akarsz

 

   4. nem sajnálod az időt arra, hogy igazold, az a helyes út, amin te jársz

 

   5. ha valaki egyetért veled, bárhol legyél is, kedved támad megismerni

 

   6. a jót könnyen megszokod, ezért kihívásokat keresel

 

   7. függetlenül attól, hogy másokkal együtt vagy másokon keresztül éred el a célod, lehetsz sikeres (de a jövőd is attól függ, hogy hogy érted el a célodat)

 

   8. ha esik, ha fúj, te kitartóan ellenállsz

 

   9. van úgy, hogy egyedül jössz rá az élet nagy tanulságaira, és van úgy, hogy társaságban élsz meg nagy áttöréseket egy beszélgetés során

 

   10. Fel is út és le is út. Minden út elején és végén is a döntés vár rád

Remélem elégedett voltál azzal, amit az érme hozott neked és bízom benne, hogy olyan is vagy, amit mutatott!

Nem szeretném nyilvánvalóan elbagatellizálni, hogy a futás igenis hasznos. De mint minden esetben, így itt is igaz a mondás, hogy jóból is megárt a sok(k).

Tudjuk, hogy a rendszeres futás hatására nem csak az aerob állóképesség nő, hanem jótékony hatással van az anyagcsere folyamataira, légzőszerv működésére, a kiválasztásért felelős szervekre, illetve hormonális és idegrendszeri változás is bekövetkezik a futásnak köszönhetően. Az agyban felszabaduló endorfin hormon pedig boldogságérzetet vált ki. Sőt olyan mozgásszervi rendellenességek esetén is, mint az ízületi gyulladás, az életminőség javítására képes. A rendszeres testmozgás hatására növekszik a szervezet ellenálló képessége, amelynek nagy hasznát vesszük rövidebb vagy esetleg hosszabb stresszel járó tevékenységek végzése során.

Ugyanakkor a túl sok edzésnek számos negatív hatása lehet, többek között megváltoztathatja a szív és a vérerek struktúráját és működését – korábbi kutatások már bizonyították, hogy a hosszútávfutóknál és a kerékpárosoknál nagyobb a szívritmuszavar, illetve a szívmegnagyobbodás kialakulásának esélye. A nem átgondolt, nem tudatos edzésnek kifejezetten káros hatása is lehet a szervezetre, amelynek sérülések vagy egyéb megbetegedések is lehetnek a következményei. A levezetem a stresszt a gyakorlatban nem úgy működik, ahogyan azt gondoljuk. Egy stresszes nap után egy intenzív edzés arra lesz jó, hogy az alvásminőségünk romoljon, aminek hatására energiaháztartásunk előbb vagy utóbb kimerül és védtelenné válik a sérülésekre és megbetegedésekre.

Egy bölcs ember egyszer röviden így foglalta össze a lényeget: „A probléma problémát szül, míg a megoldás, megoldást”. Könnyen bebizonyíthatjuk az állításunk igazát is, ahogyan annak ellenkezőjét. A kérdés csupán az, hogy mi a fontosabb nekünk? Hogy igazunk legyen vagy hogy jó legyen nekünk?
A korábbi gyakorlat célja, hogy rávilágítsak a tényre, hogy egyformák vagyunk, de mégis egyéniségek. Hogy mindaz, ami elválaszt a másiktól, ugyanaz össze is köt. Hogy futsz vagy nem futsz, ha futsz, akkor lassan futsz vagy gyorsan, amatőr vagy profi vagy, zenével vagy zene nélkül futsz, az nem számít, mert minden utad egy döntéssel indul és egy döntéssel is ér véget.

Ezek után már könnyű belátni, feltételezve azt, hogy Usain Bolt szereti a futást és Stephen Hawking szeretne futni, hogy álmukban mindketten szélvész gyorsan futnak. És mindketten bebizonyítják, hogy a korábban lefektetett keretek átléphetőek.

Konfuciusz mondása a mai napig érvényes: „az embernek, aki azt mondja, meg tudja csinálni, éppen úgy igaza van, mint az embernek, aki azt mondja, nem tudja megcsinálni”. Az utad a döntésedről szól és minden döntés egy felelősséget is hordoz magában. Te vállalod a felelősséget?