Titok vadászat – A titkos élet öt kérdése

A titok láthatóan vagy észrevétlenül, de életünk része. Titkolóznak a nagy hatalmak vezetői, titkolóznak a politikusok, titkolóznak a szüleink, a főnökeink, a gyerekeink, a munkatársaink, a párjaink, a szeretőink, a barátaink, az ügyfeleink, az üzlettársaink. Egy szóval mindenki, akivel kapcsolatban állunk. Nincs szükség összeesküvés elméletre, hogy ezt tényként állítsam. De éhezzük és szomjazzuk a titkot mikor a híreket olvassuk, mikor utazunk, mikor új dolgokat tanulunk, mikor új élőlényeket, új technológiákat, új bolygókat fedezünk fel. A következőkben éppen ezért a titkokról írok, hiszen az első lépés a fejlődés felé, ha rájössz, hogy van valami értelme annak, hogy élsz és van valami ismeretlen, ami vonz.

titok2

1. Miért pont a titok?

 

Mindenkinek vannak titkai. Aki azt állítja, hogy nincsenek titkai, annak van a legtöbb.

 

Titkok vesznek körbe minket bármerre járunk. A titkok világában élünk, amelyben valamennyien titkok őrzői vagyunk. Tudományok, üzletek, sportágak és hobbik épülnek titkokra vagy a tikok kutatására, megfejtésére. A titok vonz és annak kiderítéséért sokszor akár komoly árat is hajlandóak vagyunk megfizetni.
Sok esemény borzolja mostanság a kedélyeket és sokan törekszünk arra, hogy „tisztán” lássunk az adott témakörben. Ha a migráns kérdésre gondolunk, mindenkit valamilyen oldalról foglalkoztat a jelenség, hiszen annak pontos okai és céljai nem ismertek. Egyéni és hatalmi illetve gazdasági titkok fonódnak össze, melynek hatására még akkor sem láthatunk tisztán, ha bizonyos információkkal rendelkezünk. De nem kell ilyen globális problémáig menni, ha rejtélyeket, titkokat keresünk. Sok írás jelent meg már Hosszú Katinka és a Magyar Úszószövetség konfliktusáról, de a konfliktus valódi okait nem láthatjuk, hiszen az egész helyzetnek nem csupán egy kiváló sportoló és egy szövetség a résztvevője, hanem annyi titok őrzője, hogy még a számuk is ismeretlen. De még ennyire messze sem kell menned egy titokért. Az önismeret és a személyes fejlődés saját belső titkaink kutatását jelenti, ahol minél több titokban mélyülsz el, annál tudatosabbá válsz. Tudatosabbá válsz abban, hogy a fejlődésed egy végtelen folyamat, amelyben titok, hogy meddig juthatsz el.
Vagyis tényleg kijelenthetjük, hogy mindenkinek vannak titkai.

 

2. Mi is az a titok?

 

A titkot lehetetlen leírni vagy meghatározni, hiszen hogyan írod le azt, amit nem ismersz.

 

A titok fogalmilag egy rejtett tény, gondolat, szándék, magyarázat, amelyről senki, vagy csak kevés ember tud, és amelynek mások tudomásra jutása vagy juttatása bizonyos okokból nem kívánatos, illetve tilos. Maga a meghatározás is titkokból áll. A titok egyik fogalmi ismérve, hogy a tény csak szűk körben, kevesek által lehet ismert. Kétségtelen, hogy a közismert adatok, köztudomású tények nem minősülnek titoknak.
Képzeld el a napodat, ahogyan felkelsz egy lakcímen, amely a személyes adatok védelme miatt titkos, reggelizel és fogat mosol, amikor is olyan termékeket fogyasztasz vagy használsz, amelyek gyártását, előállítását üzleti titok fedi, majd szintén üzleti titkok által fedett eszközökkel jutsz el a munkahelyedig, ahol üzleti titkot őrzöl, majd napközben dolgozol, tanulsz vagy híreket olvasol, amelyben titkokat kutatsz vagy dolgozol fel, majd mindezek után sportolsz vagy kikapcsolódsz, ahol újból titkokba ütközöl és végül a nap végén visszatérve a titkos lakcímedre úgy hajtod álomba a fejed, hogy magát a létezésedet illetve annak értelmét is titok fedi.
Azt hiszem tényleg kijelenthetjük, hogy minél többet írunk a titkokról, annál biztosabb, hogy nem lehet meghatározni mi is az a titok.

3. Mit jelez a titok?

 

A titok megléte válságot jelez.

 

A titkot az utána való kutatás hívja életre, ezért legtöbbször valamilyen válsághelyzet megszüntetése iránti vágy előzi meg a titok létrejöttét.
Gondolj bele, hogy mikor kezded a bevételeidet és a kiadásaidat összeírni? Leggyakrabban akkor, mikor nincsen pénzed. Mikor kezdesz el naplót írni vagy személyes blogot vezeti? Leggyakrabban akkor, amikor személyes válságban vagy. Mikor kezded egy kapcsolat értelmét kutatni? Leggyakrabban akkor, mikor nem vagy nem jó kapcsolatban vagy.
A titok megléte tehát válságot jelez, amely a megújulás, a fejlődés felé vezet, ha a titok felderítését tudatosan végezzük.

4. Miért kutatjuk a titkot?

 

A titkok a megújulás és a fejlődés zálogai.

 

Pszichológusok generációi hirdetik, hogy a titok az “elfojtottal” vagy a “takargatott árnyoldalainkkal” azonos, a lelki egészség záloga pedig az elhallgatás feladása: a feltárulkozás. Noha a súlyos, nem egyszer generációkon átívelő titkok valóban megbetegítő hatásúak lehetnek, a pszichológusok mégis azt vélik, hogy fontos szem előtt tartanunk az arányokat: mikor és kinek érdemes megnyílnunk.
Az életünk olyan, mint egy folyamatosan fejlődő szerkezet, amelyben az alkatrészek összecsiszolódnak, néha javításra szorulnak, időről-időre le- vagy kicserélünk alkatrészeket, ha azok elhasználódtak vagy elkoptak és sokszor új elemeket építünk a szerkezetbe, hogy az többre legyen képes. Ahhoz, hogy egy változtatás végrehajtható legyen, tudnunk kell, hogy hol szükséges a beavatkozás és azt sem árt tudni, hogy a beavatkozásnak milyen hatásai lesznek vagy lehetnek.
A titok tehát a fejlődésünk záloga, melyet ha gondatlanul kezelünk vagy figyelmen kívül hagyunk, a saját fejlődésünk elé gördítünk akadályokat.

5. Mi a megoldás?

 

A titokkal és az utána való kutatással kapcsolatban két dolog kulcsfontosságú: az őszinteség és a tudatosság.

 

Bár kísérletek tömege bizonyítja, hogy a titkok kiadása – akár a szimpla papírra vetése (pl. napló írása) – még az immunrendszer működésére is jótékony hatással bír, sokan ódzkodnak attól, hogy másokat is beavassanak a legféltettebb titkaikba.
Tedd fel magadnak mindig a kérdést, ha válságban érzed az életed vagy annak egy akárcsak kis részét is: Valóban őszinte vagy magaddal? Egy következmények nélküli világban is ugyanígy cselekednél, ugyanezt tennéd? Ha a válaszod igen, akkor jó úton jársz a titkaid kutatásában. Ha azonban valamelyik kérdésre nemleges a válaszod, akkor javaslom, hogy állj meg és nézz körül! Nézd meg, hogy mit és miért csinálsz! Tudatosítsd magadban a tényeket és hallgass a szívedre!
Semmi gond nincs tehát a titkokkal, ha az őszinteség és a tudatosság mentén kutatjuk azokat. De nem árt elfogadni a tényt, hogy a titok titkot szül, ahogyan a kérdés is kérdést és a megoldás is megoldást.

 

Azt mondják, hogy a bölcs mester már nem keres titkokat, mert a jelenben él, ahol a megszerzés fogalma értelmét veszti. Erről beszél Oogway mester is a Kung fu panda című filmben: